Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αδήλωτες συντάξεις στην τσιμπίδα της Εφορίας

Συνταξιούχους που δεν δηλώνουν στην εφορία τις συντάξεις που λαμβάνουν ή εμφανίζουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρους, καθώς και μεγάλο αριθμό συνταξιούχων με αναπηρία εντόπισαν οι νέου τύπου διασταυρώσεις που «τρέχει» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Οι συνταξιούχοι βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, με τη ΓΓΠΣ να διενεργεί διασταυρώσεις στις καταβολές των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που έχουν υποβληθεί. Βάση για τους ηλεκτρονικούς ελέγχους αποτελεί η ηλεκτρονική διασύνδεση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με το Taxis.
Τα αποτελέσματα
Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, παρέδωσε χθες στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση τα αποτελέσματα των πρώτων διασταυρώσεων που ολοκληρώθηκαν στο ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όπου ασφαλίζονται γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος των στοιχείων του ΤΣΜΕΔΕ, όπου ασφαλίζονται μηχανικοί και εργολήπτες, καθώς και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών, όπου ασφαλίζονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης «πρόκειται για μια τομή στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στον έλεγχο της φοροδιαφυγής και, κυρίως, στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και στον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών στη χώρα μας».
Τι δείχνουν οι διασταυρώσεις
Τα πρώτα στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) αποκαλύπτουν τα εξής:
Το 5,5% των συνταξιούχων, ενώ έχει λάβει ποσό σύνταξης άνω των 6.000 ευρώ και υποχρεούται να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εντοπίστηκε να μην έχει υποβάλει φορολογική δήλωση.
Ποσοστό άνω του 12% των συνταξιούχων δηλώνει ποσά μικρότερα από αυτά που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο.
Οι συνταξιούχοι που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, αν και είναι υπόχρεοι, ή δήλωσαν μικρότερα ποσά συντάξεων, θα κληθούν από την εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΣ συνεργάζεται ήδη με τη Διεύθυνση φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να γίνει πλήρης ταυτοποίηση των περιπτώσεων μη υποβολής φορολογικής δήλωσης και ακολούθως επικοινωνία για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους και συγκεκριμένα, στην υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος. Επίσης, προχωρεί σε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν δηλωθεί μικρότερα ποσά συντάξεων.
Ανάπηροι συνταξιούχοι
Στο στόχαστρο της ΓΓΠΣ και των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται οι συνταξιούχοι με αναπηρία. Από τους ελέγχους που έγιναν στον Τομέα Υγειονομικών διαπιστώθηκε ότι το ταμείο έχει ποσοστό φορολογουμένων (συνταξιούχων) που δηλώνει αναπηρία 11,3%, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία ανέρχεται στο 7,7%, διαφορά στατιστικά σημαντική.
Οι αυξημένες δηλώσεις αναπηρίας θα επανεξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ώστε να βρεθούν τυχόν περιπτώσεις ατασθαλιών. Παράλληλα, τα δύο υπουργεία σε μια προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε οι βεβαιώσεις αποδοχών να αποστέλλονται κατευθείαν στη ΓΓΠΣ από τα Ταμεία, χωρίς οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από το φορέα που συνταξιοδοτούνται.
Κύπριος πήγε για ΑΦΜ και συνελήφθη
Με χειροπέδες έφυγε από την ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού ένας Κύπριος, ο οποίος προσήλθε χθες το πρωί με περίπου 30 πλαστές εξουσιοδοτήσεις και δελτία ταυτότητας για να εκδώσει ΑΦΜ και να λάβει κλειδαρίθμους στο τμήμα Μητρώου της εφορίας, προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλει ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και να εισπράξει παράνομες επιστροφές φόρου.
Ο Κύπριος που συνελήφθη από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ εμφανιζόταν ως δήθεν αντίκλητος διαφόρων φορολογουμένων. Τις υποψίες των υπαλλήλων κίνησε το γεγονός ότι όλες οι εξουσιοδοτήσεις είχαν την υπογραφή ενός δικηγόρου ο οποίος έχει πεθάνει αλλά και η κακή ποιότητα των φωτοαντιγράφων ταυτότητας των «πελατών» του Κύπριου.
Επίσης ο ίδιος εμφανιζόταν τακτικά στη συγκεκριμένη εφορία για έκδοση ΑΦΜ. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέως με την αυτόφωρη διαδικασία κατηγορούμενος για πλαστογραφία και απάτη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.