Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατάργηση φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ

Πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρησή τους για όσες οικογένειες έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με την Καθηνερινή, η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί και εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να τονώσει τα δημόσια έσοδα και την ίδια ώρα να εφαρμόσει ένα μέτρο που θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών προβλέπει:

1. Καμία αλλαγή στο καθεστώς των φοροελαφρύνσεων για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που αφορούν τα εισοδήματα του 2010, οι δηλώσεις μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα ανήλθαν σε 4.772.152 σε σύνολο 5.694978 φορολογικών δηλώσεων.

Για αυτές τις δηλώσεις οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά «κόστισαν» στο κράτος 4,7 δισ. ευρώ. Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο, σημαίνει ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές δεν θα επηρεαστούν από τις μειώσεις.

2. Για το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 30.000 ευρώ και 40.000 ευρώ, προβλέπεται ότι θα περικοπούν στο μισό (δηλαδή κατά 50%) όλες οι φοροελαφρύνσεις. Για τα εισοδήματα του 2010 σε αυτό το κλιμάκιο έγιναν περίπου 350.000 φορολογικές δηλώσεις, με το ύψος των απαλλαγών να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Οπότε, εφόσον εφαρμοστεί η περικοπή κατά 50%, το όφελος για τα δημόσια ταμεία θα είναι γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.

3. Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, το υπό εξέταση σενάριο προβλέπει ότι δεν θα ισχύει καμία φοροαπαλλαγή. Βάσει των στοιχείων, για τα εισοδήματα του 2010, οι φορολογικές δηλώσεις με 40.000 οικογενειακό εισόδημα και άνω ήταν περίπου 550.000 και το ύψος των απαλλαγών φόρων διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.