Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο απόσπασμα τα μπλοκάκια

Με νέους συντελεστές θα γίνει η φορολόγηση για τα εισοδήματα του 2013, με 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους να υφίστανται τις μεγαλύτερες αλλαγές. Αιτία είναι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, όπως η μείωση φόρου 10% επί της αξίας δαπανών (όπως ενοίκια, ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.) ή το μέτρο των αποδείξεων για όλους τους μη μισθωτούς ή συνταξιούχους φορολογούμενους.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με συντελεστή 26% από το 1ο ευρώ, ενώ εάν το εισόδημά τους είναι άνω των 50% η φορολόγηση θα φθάνει το 35%. Μαζί μάλιστα με τον φόρο που παρακρατείται εκ των προτέρων, η φορολόγηση των αμειβομένων με μπλοκάκι μπορεί να φθάσει και το 40%.

Αισθητά υψηλότερα από πέρυσι θα είναι τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι υπαχθούν στα τεκμήρια ή δηλώσουν πάνω από 55.000 ευρώ εισόδημα.

Με βάση τον προϋπολογισμό, πριν αναθεωρηθεί, από τα 11,57 δισ. ευρώ οι φόροι εκτινάσσονται στα 12,9 δισ. ευρώ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω επτά βασικών αλλαγών στη φορολόγηση περίπου 5,5 εκατομμυρίων Ελλήνων.

Μισθωτοί  - συνταξιούχοι

Από το 2014 καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και τα επιπλέον αφορολόγητα όρια για τα τέκνα για όλους - και για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες κ.λπ.

Καταργούνται οι περισσότερες εκπτώσεις φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Δεν αφαιρείται το 10% από δαπάνες για ενοίκια, φροντιστήρια, δάνειο πρώτης κατοικίας κ.λπ. Θα αναγνωρίζονται μόνο δαπάνες για διατροφή ή δωρεές στο Δημόσιο.

Ακόμη και στις ιατρικές δαπάνες ή τη νοσοκομειακή περίθαλψη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν έξοδα τουλάχιστον ίσα με το 5% του εισοδήματός τους, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν επιστροφή φόρου.

Κατακλείδα των παραπάνω είναι η αυτοτελής φορολόγηση στα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις με συντελεστές 22%, 32% και 42%, ενώ έρχεται και η αυτοτελής φορολόγηση στα έσοδα από τα ακίνητα με συντελεστές από 10% έως και 33%, ανάλογα με το ποσό.

Κατοικίες

Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, αλλά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν, αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς να παραχωρούν το σπίτι τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο, δηλαδή τα παιδιά στους γονείς.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Το τεκμήριο προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης, ή της μισθωμένης, ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας και υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της.

2. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρούνται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή, ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο, εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.

3. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ. κατά 70%.

4. Όταν υπάρχει μονοκατοικία, τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.

5. Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται, ή μισθώνεται, ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν, λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με τον βοηθητικό χώρο της.

6. Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση.

7. Για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από αυτές, σε τρεις μήνες το έτος.

8. Δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών.

9. Δεν υπολογίζεται αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για δευτερεύουσες κατοικίες που μισθώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.

10. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.