Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γ. Βρούτσης: Θέμα χρόνου η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ επαγγελματοβιοτεχνών με πληθυσμιακά κριτήρια

Tο Υπουργείο Εργασίας μελετά όλες τις πτυχές του καθεστώτος ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών, σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, κάνει γνωστό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη για τη «μεταφορά ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ».

Ο βουλευτής ανέφερε στην ερώτησή του ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει το έλλειμμα που έχει προκύψει στον ΟΑΕΕ με τη μεταφορά ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, μέτρο που υπολογίζεται να αποφέρει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, ενώ το έλλειμμα του ταμείου του ΟΑΕΕ υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ».

Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρεται στο υφιστάμενο πλαίσιο για τον προσδιορισμό του φορέα ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών ή εμπόρων που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, ή 1.000 στους έξι νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αχαϊας, Θεσσαλονίκης ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, με το οποίο λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος εισοδημάτων της πρώτης τριετίας από την έναρξη του επαγγέλματος, καθώς και ο τρόπος άσκησης της δραστηριότητάς τους.

«Ενόψει των ανωτέρω και δοθέντος ότι από την εφαρμογή, της ως άνω ισχύουσας νομοθεσίας έχουν διαπιστωθεί ζητήματα ως προς το καθεστώς ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών στις περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς και για τη διασφάλιση μιας μόνιμης ασφαλιστικής σχέσης των προσώπων αυτών με τον ασφαλιστικό τους φορέα, το Υπουργείο μας, με βάση τις προτάσεις του ΔΣ του ΟΑΕΕ, ήδη μελετά όλες τις πτυχές του θέματος προκειμένου να προβεί με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες στη λήψη μέτρων για τη θέσπιση, το συντομότερο δυνατόν, ενός σαφούς και απλού θεσμικού πλαισίου», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι «γνώμονας θα είναι, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της εισφοροαποφυγής-εισφοροδιαφυγής και την αναγκαιότητα βιωσιμότητας του Οργανισμού, η άρση των στρεβλώσεων που έχουν ανακύψει και η εξασφάλιση διαρκούς και μόνιμης σχέσης ασφάλισης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια με το φυσικό τους ασφαλιστικό φορέα που είναι ο ΟΑΕΕ».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.