Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να παρουσιαστεί και το νομοσχέδιο με το νέο ποινολόγιο για τους φορο-παραβάτες. Παράλληλα, «δουλειά» πιάνουν από σήμερα 150 φορο-ελεγκτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.
Οι έφοροι των μεγάλων ΔΟΥ της Αττικής, κλήθηκαν το Σαββατοκύριακο να παραδώσουν τα ονόματα των ελεγκτών. Από τους 150 ελεγκτές, οι 100 τοποθετούνται στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και οι υπόλοιποι 50 στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

Νέο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους με κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ποσών για τα προστατευόμενα παιδιά. Καθιερώνεται νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και θα έχει τρία κλιμάκια, από οκτώ που είναι σήμερα. Το πρώτο κλιμάκιο θα επεκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.001 ευρώ και να φθάνει μέχρι το επίπεδο των 48.000 ευρώ, με συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο θα εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 48.000 με συντελεστή 45%. Αντί του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ καθιερώνεται σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Η μείωση φόρου θα μειώνεται για τα εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και θα μηδενίζεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και καθιέρωση μίνι φορολογικής κλίμακα με συντελεστές 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μιλώντας στο 4ο Φορολογικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνονοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες (το πρώτο κλιμάκιο) θα διαμορφωθεί κάτω από το 26%, φτάνοντας το 22%, λόγω της δυνατότητας που θα παρέχεται στους υπόχρεους να συμπεριλάβουν στη δήλωσή τους δαπάνες, που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονταν.

Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης του εφάπαξ και της αποζημίωσης απόλυσης. Για τη φορολογία στα ακίνητα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι οι αλλαγές, που προωθούνται, θα γίνουν με γνώμονα τους οικονομικά ασθενέστερους και τις επιχειρήσεις. Με τις αλλαγές στο ποινολόγιο, ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε θα εκλείψουν τα τυπολατρικά πρόστιμα, που τελικά δεν εισπράττονται και θα επιβάλλεται πληρωμή φόρου προσαυξημένη με υψηλότερους της αγοράς τόκους, ώστε να μη συμφέρει να δανειστεί κανείς από το κράτος διά της μεθόδου της αποφυγής καταβολής των φόρων.

«Ήμαστε αποφασισμένοι και θα πάμε μέχρι τέλους» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι επέρχονται σημαντικές μεταβολές, τόσο στη φορολογία εισοδήματος, όσο και στη φορολογική διοίκηση. Επίσης προανήγγειλε εκτεταμένους και αυστηρούς ελέγχους από τον Ιανουάριο για να εντοπισθούν όσοι δεν θα έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.