Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέρασε στην ιστορία η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, θα καθοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός για όλους τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς επιδόματα και με παγωμένες τις τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Το νέο μνημόνιο είναι πλέον και με του βούλα νόμος του κράτους. Μάλιστα, η μείωση των αποζημιώσεων ισχύει από χθες, ενώ στην 13η Νοεμβρίου 2012, «παγώνουν» τα ποσά αποζημίωσης που δικαιούνται οι λεγόμενοι «παλαιοί» ασφαλισμένοι, που έχουν δηλαδή περισσότερα από 16 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη.
Παράλληλα, απελευθερώνεται το ωράριο εργασίας του προσωπικού από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ανοίγει ο δρόμος για 6ημερη εβδομαδιαία εργασία, στο πλαίσιο του 40ωρου, ενώ προβλέπεται και η μείωση της ανάπαυσης από 12 ώρες σε 11.

Το Μνημόνιο 3 προβλέπει τις εξής αλλαγές:

- Διαφοροποιείται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τα χρονικά όρια εργασίας των απασχολουμένων στα καταστήματα αυτά.
- Θεσπίζεται νέο σύστημα καθορισμού νόμιμου κατωτάτου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών, το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1.4.2013.
- Εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα καθοριστεί η διαδικασία διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου κατώτατου μισθού.
- Οι Εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καθορίζουν μόνον μη μισθολογικούς όρους εργασίας.
- Πέρα από τις «παγωμένες» τριετίες καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό.
- Δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους του κλάδου των καταστημάτων, να καθορίζουν μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ακόμη και 6ημερη εργασία, χωρίς όμως να θίγεται η 40ωρη εβδομαδιαία απασχόληση που προβλέπεται ήδη από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της 14-2-1984 και αποτελεί το ανώτατο συμβατικό ωράριο των εργαζομένων της χώρας.
- Για κάθε περίοδο 24 ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 11 συνεχείς ώρες.
- Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των 6 εργασίμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των 5 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή προκειμένου περί ανηλίκων των 12 εργασίμων ημερών.
Να σημειωθεί ότι, ειδικά για τον κατώτατο μισθό, στο τελικό νόμο υπάρχει μια μικρή προσθήκη, σύμφωνα με την οποία κάθε αναφορά της ισχύουσας νομοθεσίας, γενικά, στον κατώτατο μισθό, ή στο ελάχιστον ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ αφορά στον νόμιμο νομοθετημένο κατώτατο μισθό.
Η αλλαγή που επιφέρει μια τέτοια μικρή προσθήκη, είναι μεγάλη. Και αυτό γιατί πάνω από όλες τις συμφωνίες και τις συμβάσεις, θα βρίσκεται ο νομοθετημένος από το δημόσιο κατώτατος μισθός, που βάσει του Μνημονίου 3 είναι 586 ευρώ. Εάν για παράδειγμα η ΓΣΕΕ με εργοδοτικούς φορείς, για παράδειγμα τον ΣΕΒ υπογράψει σύμβαση για 700 ευρώ, αυτή δεν θα ισχύει για όλους αλλά μόνον για όσους έχουν υπογράψει τη Σύμβαση. Όλες οι υπόλοιπες συμβάσεις θα έχουν ως βάση αναφοράς αλλά και ως «δίχτυ ασφαλείας» τα 586 ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.