Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέος τραπεζικός γάμος εν όψει




Ένας νέος τραπεζικός όμιλος, ο ισχυρότερος ως προς τα χαρτοφυλάκια που θα διαθέτει στην Ελλάδα, φαίνεται πως βρίσκεται στα σκαριά. Ο τραπεζικός γάμος μεταξύ Alpha Bank και Εμπορικής με τις γαλλικές «ευλογίες» της Credit Agricole και η ολοκλήρωση της συγκρότησης ισχυρού ομίλου γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς με την εξαγορά της Αγροτικής και -όπως όλα δείχνουν- της Γενικής Τράπεζας συντελούν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.

Ήταν φανερό μετά τα τελευταία deals στον τραπεζικό χώρο πως η Eurobank δεν θα μπορούσε να συνεχίσει μόνη της προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της με επιτυχία, χωρίς μία σημαντική τονωτική «ένεση».

Οι τράπεζες που εναπομένουν για να εξαγοραστούν, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η υπό πώληση Millennium, δεν είναι -όπως δείχνουν τα πράγματα- σημαντικά «φιλέτα» που θα έδιναν στην Eurobank μία νέα πνοή.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον τραπεζικό χώρο, τα επιτελεία της Εθνικής και της Eurobank βρίσκονται σε προχωρημένη φάση συζητήσεων για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών που θα καταλήξει στη δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας.

Οι συγκυρίες, αλλά -όπως φαίνεται- και η μελέτη της blakroc, της οποίας το περιεχόμενο παραμένει άγνωστο μέχρι την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, συντελούν στη συγκρότηση τριών μεγάλων τραπεζικών πυλώνων στη χώρα.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα, βεβαίως, για να προεξοφλήσει κανείς την επιτυχή κατάληξη του αρραβώνα μεταξύ Εθνικής και Eurobank. Ο τραπεζικός χώρος θυμάται πως τουλάχιστον δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε το πάντρεμα μεταξύ Εθνικής και Alpha Bank χωρίς καμία επιτυχία, ενώ υπήρξαν -ως γνωστόν- και προχωρημένα σενάρια συγχώνευσης της Alpha Bank με την Eurobank, σενάρια τα οποία δεν απέδωσαν τελικά.

Το deal ανάμεσα στις δύο τράπεζες φαίνεται πως έχει το «πράσινο φως» τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανή συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και θα μειώσει αισθητά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών

To πρωί, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, έως ότου ενημερώσουν επαρκώς το επενδυτικό κοινό.

Αναστέλλεται ακόμη προσωρινά και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των εταιρειών «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.» , καθώς και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20, NBGAM ETF ΓΔ Χ.Α. και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.