Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παράταση έως 16 Νοεμβρίου για ΦΠΑ σε φροντιστήρια-ιδιωτικά σχολεία


Picture 0 for Παράταση έως 16 Νοεμβρίου για ΦΠΑ σε φροντιστήρια-ιδιωτικά σχολεία
Παράταση στην προθεσμία υπαγωγής των υπόχρεων ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων σε καθεστώς ΦΠΑ έως τις 16 Νοεμβρίου, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία έρχεται να επικυρώσει τη σχετική προαναγγελία η οποία όμως δεν είχε νομική κάλυψη.
 
Με την ίδια τροπολογία, «σβήνουν» τυχόν πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν ήδη από Δ.Ο.Υ σε υπόχρεους σε ΦΠΑ ( σε ιδιωτικά σχολεία κόπηκαν πρόστιμα μετά την εκπνοή της αρχικής παράτασης που είχε δοθεί με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ) και διευκρινίζεται ότι εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ για περιόδους από 20 Ιουλίου έως 16 Νοεμβρίου υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα έως το τέλος του μήνα ενώ στην ίδια προθεσμία καταβάλλεται και ο οφειλόμενος φόρος.
 
Η τροπολογία, ουδόλως σημαίνει πως θα επιβληθεί τελικά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να αναζητούνται ισοδύναμα, με επικρατέστερο το σενάριο κάλυψης μέρους των απαιτούμενων εσόδων από την αύξηση του κόστους κάθε στήλης ΚΙΝΟ στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ
 
Ο λόγος που κατατέθηκε η τροπολογία είναι για να είναι και νομικά καλυμμένοι οι υπόχρεοι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων καθώς οι διατάξεις νόμου οι οποίες προβλέπουν επιβολή ΦΠΑ 23%, δεν έχουν καταργηθεί αλλά παραμένουν ενεργές. Με την παροχή παράτασης της προθεσμίας υπαγωγής στο καθεστώς, δίνεται το απαραίτητο χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση να αναζητήσει τη λύση του γρίφου, χωρίς οι υπόχρεες επιχειρήσεις να παρανομούν.
 
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία ορίζεται ότι « η δήλωση μεταβολών για τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ υποβάλλεται έως και τις 16 Νοεμβρίου 20156» και διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση όπου έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία χωρίς ΦΠΑ για πράξεις οι οποίες πραγματοποιούνται από 20 Ιουλίου 2015 έως και 16 Νοεμβρίου 2015 , παρέχεται η δυνατότητα στους υποκείμενους στο φόρο να εκδίδουν μέχρι και 23 Νοεμβρίου συμπληρωματικά στοιχεία για την επιβολή ΦΠΑ στις πράξεις αυτές.
 
Τα συμπληρωματικά στοιχεία, καταχωρούνται είτε στη δήλωση ΦΠΑ που αφορά τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας νόμιμα οφείλεται ο φόρος αυτός και εκδόθηκε το αρχικό φορολογικό στοιχείο είτε στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, αρχικές ή τροποποιητικές υποβάλλονται χωρίς κυρώσεις έως και τις 30 Νοεμβρίου 2015, προθεσμία εντός της οποία καταβάλλεται χωρίς κυρώσεις και ο αναλογούν ΦΠΑ.
 
Τέλος, στην τροπολογία ορίζεται ότι οι πράξεις επιβολής προστίμων που εκδόθηκαν έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων μεταβολών και αποθεμάτων μετάταξης σε υποκείμενους το ΦΠΑ που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς από 20 Ιουλίου 2015, για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, καταργούνται. Τα ποσά που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αρχεωστήτως καταβληθέντα , κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης από τους υποκείμενους, με απόφαση των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.