Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς η αλλαγή έδρας κόβει φόρο στα «μπλοκάκια»


Picture 0 for Πώς η αλλαγή έδρας κόβει φόρο στα «μπλοκάκια»
«Μπλοκάκι», με επαγγελματική έδρα το σπίτι, απασχόληση σε έως τρεις εργοδότες ή και περισσότερους με τον ένα όμως να δίνει το 75% του εισοδήματος κερδίζει αφορολόγητο (9.550 ευρώ μέσω tax credit) με την κλίμακα των μισθωτών. Το ίδιο «μπλοκάκι» με έδρα διαφορετική από την κατοικία, πιάνεται στην τσιμπίδα της κλίμακας φορολογίας ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
 
Ο νόμος είναι νόμος και αυτό ορίζει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Επειδή όμως χιλιάδες «μπλοκάκια» δεν γνωρίζουν την παράμετρο της έδρας-κατοικίας, με απόφαση την οποία υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσουν την έδρα τους, έστω και κατόπιν εορτής.
 
Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε εχθές, αναφέρεται ότι όσα φυσικά πρόσωπα παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών και καλύπτουν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών, μπορούν να δηλώσουν ως επαγγελματική εγκατάσταση το σπίτι τους, με μια δήλωση μεταβολών στην εφορία έως τις 20 Φεβρουαρίου, χωρίς κυρώσεις.
 
Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει ότι φυσικά πρόσωπα τα οποία παρέχουν υπηρεσίες με μπλοκάκια, για τα εισοδήματα του 2014 και εφεξής, μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε έως τρία φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις ή, εφόσον οι εργοδότες είναι περισσότεροι, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν εργοδότη. Επιπρόσθετη προϋπόθεση είναι όμως, από το 2014 και μετά, οι εργαζόμενοι να μην έχουν εμπορική δραστηριότητα και να μην διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση διαφορετική από το σπίτι τους.
 
Όσοι δεν έχουν δηλώσει το σπίτι τους ως επαγγελματική έδρα, φορολογούνται αναγκαστικά με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για το υπερβάλλον.
 
Η φορολογική επιβάρυνση από την παράλειψη δήλωσης επαγγελματικής έδρας ταυτόσημης με την κατοικία είναι καταλυτική. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με μπλοκάκι, ο οποίος καλύπτει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις και δεν έχει δηλώσει ως επαγγελματική έδρα το σπίτι του, για εισόδημα 10.000 ευρώ πέρυσι, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.600 ευρώ. Αν ο ίδιος φορολογούμενος δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική εγκατάσταση, καλύπτεται σχεδόν πλήρως από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ( εξαιτίας του tax credit των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ) και η φορολογική επιβάρυνση περιορίζεται σε μόλις 100 ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2014, για πρώτη φορά, αμειβόμενοι με μπλοκάκια εφόσον έχουν παράλληλα εισόδημα και από μισθωτή εργασία θα φορολογηθούν για τον μισθό με την κλίμακα των μισθωτών αλλά για τις αμοιβές από μπλοκάκι με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. Η διάταξη αυτή – τουλάχιστον μέχρι σήμερα- δεν έχει αλλάξει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.