Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝΦΙΑ: Τι ισχύει για τις τροποιητικές δηλώσεις


Picture 0 for ΕΝΦΙΑ: Τι ισχύει για τις τροποιητικές δηλώσεις
Την δυνατότητα τροποποίησης της δήλωσης ακινήτων 2014 χωρίς πρόστιμα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών παραδεχόμενο «προβλήματα, στρεβλώσεις και παραλείψεις της διοίκησης»στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ  μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σωρεία λαθών στα εκκαθαριστικά σημειώματα του νέου φόρου.
 
Ειδικότερα, ορίστηκε ότι μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2014, οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους μετά την έκδοση της δήλωσης/πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ χωρίς την επιβολή προστίμων και τόκων. Δηλαδή ο κάθε φορολογούμενος μπορεί, με δήλωση στοιχείων ακινήτων, να εισάγει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου του καθώς και να μεταβάλει στοιχεία ακινήτων ή εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
 
Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για διόρθωση του ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση όμως που, μετά την πρώτη εκκαθάριση που πραγματοποιείται για διόρθωση της δήλωσης, υποβληθεί εκ νέου τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει μείωση φόρου, η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο των παραστατικών που δικαιολογούν τη μείωση από τη Φορολογική Διοίκηση.
 
Να σημειωθεί πάντως, πως μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής τροποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί στο taxisnet τον Σεπτέμβριο του 2014.
 
Πληρωμή φόρου μετά από τροποποίηση της δήλωσης
 
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή, βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η βεβαίωση γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις.
 
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του χρεωστικού αποτελέσματος, βεβαιώνεται η επιπλέον διαφορά και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης σε τόσες δόσεις ώστε η τελευταία θα λήγει πάντοτε στο τέλος Δεκεμβρίου.
 
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του χρεωστικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, μειώνεται, με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης, η αρχική βεβαίωση κατά το ποσό της διαφοράς (αρχικά οφειλόμενο ποσό - τελικά οφειλόμενο ποσό) και καταβάλλεται το εναπομένον υπόλοιπο. Δηλαδή παραμένει ο αριθμός των αρχικών δόσεων και μειώνεται αναλογικά το ποσό της καθεμιάς εξ αυτών.
 
Τροποποιήσεις δηλώσεων προηγούμενων ετών
 
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών δίνει την δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων διορθωτικών δηλώσεων για τα έτη 2011,2012 και 2013 χωρίς πρόστιμα αν προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας για καταβολή ή το ποσό του φόρου είναι μηδενικό. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό, το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι του ποσού των εκατό ευρώ δεν αναζητείται από την εφορία.
 
Προσοχή στα ακίνητα με ελλιπή στοιχεία
 
Όπως σημειώνουν στο MoneyGuru φοροτεχνικοί με μεγάλη εμπειρία, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι φορολογούμενοι στη σωστή δήλωση των στοιχείων των ακινήτων τους καθώς ακίνητα που έχουν ουσιώδεις ελλείψεις στην περιγραφή θεωρούνται ως μη δηλωθέντα. Αυτό σημαίνει πως οι δηλώσεις τους αντιμετωπίζονται σαν να μην έχουν υποβληθεί και κατά συνέπεια θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο και τόκο με αφετηρία υπολογισμού την επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (14/7/2014).
 
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροποποίησης του σχετικού νόμου ουσιώδεις ελλείψεις στην περιγραφή του ακινήτου για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θεωρούνται τα στοιχεία τα οποία καθιστούν αδύνατο τον υπολογισμό του και ενδεικτικά μερικά από αυτά μπορεί να είναι:
 
-Η γεωγραφική θέση του κτίσματος (νομός)
 
- Η επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα
 
- Η κατηγορία ακινήτου (μονοκατοικία, κατοικία, οικόπεδο κλπ)
 
-Η παλαιότητα του ακινήτου
 
Πότε θα πληρώσετε τον φόρο
 
Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε δόσεις με την πρώτη από αυτές να πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Αυγούστου 2014.
 
Ειδικότερα, οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε δόσεων είναι οι εξής:
 
Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29-08-2014 Η 2η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30-09-2014 Η 3η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-10-2014 Η 4η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28-11-2014 Η 5η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31-12-2014
 
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός του Αυγούστου νέα απόφαση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για μείωση έως 50% του ΕΝΦΙΑ ή και κατάργησή του για φορολογούμενους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρία , τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και με συνολική επιφάνεια κτισμάτων που δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα κ.α.) και εφόσον δεν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.