Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε το 500άρικο, εφόσον είστε δικαιούχοι


Picture 0 for Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε το 500άρικο, εφόσον είστε δικαιούχοι
Σχεδόν τις 350.000 έχουν φθάσει  οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά μόνο το 50% των ενδιαφερομένων κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης  μέσω του TAXISnet.
 
Από την πορεία των αιτήσεων διαφαίνεται ότι μπορεί να μείνουν τελικώς αδιάθετα τουλάχιστον 30-50 εκατ. ευρώ και, σε τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να υπάρξει μια νέα κατανομή επιδομάτων, ειδικά για όσους έχασαν το επίδομα «στο όριο».
 
Μόνο 4 στις 10 αιτήσεις εγκρίνονται
 
Το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων μέχρι έχει φθάσει μόλις στο 40%, επειδή των υπόλοιπο 60% δεν πληρούσε τα κριτήρια της υπουργικής απόφασης.
 
Τί θα γίνει με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δήλωσαν στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν
 
Αυτό που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο είναι ότι το επίδομα λαμβάνουν κοινωνικές ομάδες που δηλώνουν πως ζουν σε σκηνές (πχ σε ΔΟΥ όπως του Πύργου, της Αμαλιάδας, της Θήβας, της Λειβαδιάς, κ.λ.π.), ενώ μπορεί να το χάνει  αγρότισσα, χήρα 78 ετών, με αναπηρία 67%, η οποία κατοικεί σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 5.779 ευρώ (σύνταξη των 345 ευρώ με κάποιες επιδοτήσεις από ελιές που απέδωσαν 35 κιλά λάδι και καστανιές που απέδωσαν 110 κιλά κάστανα), αλλά επειδή έχει σπίτι στο χωριό και μια αποθήκη, το φορολογητέο εισόδημα ανεβαίνει στα 7.140 ευρώ, ξεπερνάει δηλαδή κατά 140 ευρώ το όριο που έχει τεθεί.
 
Οι αδικίες θα διορθωθούν λέει τώρα ο Θεοχάρης
 
O γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μοιράστηκε τον προβληματισμό του απαντώντας σε σχόλιο πολίτη στο facebook, όπου αναφέρει ότι «δεν μπορώ να πω κάτι, ιδιαίτερα για όσους είναι στο όριο. Ελπίζω να το δούμε σύντομα, αν τα χρήματα το επιτρέπουν».
 
Έτσι, για να επανεξεταστούν ενδεχόμενες αδικίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε αναλυτικό οδηγό, για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων είσπραξης των επιδομάτων του κοινωνικού μερίσματος. Στον οδηγό παρουσιάζεται αναλυτικά βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία υποβολής της αίτησης.
 
Όσοι κάνουν αίτηση για την χορήγηση κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τον ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον αριθμό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ενώ θα πρέπει να αποστείλουν και υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που συμπλήρωσαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet.
 
Συγκεκριμένα, στον οδηγό της Γ.Γ.Π.Σ. αναφέρονται τα εξής:
 
1. Εισαγωγή
 
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30.6.2014 και η καταβολή στους δικαιούχους πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος (ή της αιτούσας) για το οικονομικό έτος 2013.
 
2. Χρήση Εφαρμογής
 
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Από την ιστοσελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει την Υπηρεσία «Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος».
 
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, πρέπει να εισάγει:
 
Α. Τα προσωπικά του στοιχεία.
 
Συγκεκριμένα πρέπει να δηλώσει:
 
* την οικογενειακή του κατάσταση (Άγαμος ή Έγγαμος),
 
* τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
 
* το έτος γέννησής του,
 
* τον αριθμό παροχής της οικίας του ή, σε περίπτωση μη ύπαρξής τέτοιου αριθμού, τη διεύθυνσή του,
 
* εάν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, συμπληρώνοντας τη σχετική ένδειξη
 
* στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο & διεύθυνση e-mail),
 
* τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού του, για την πίστωση του μερίσματος, σε περίπτωση που κριθεί ως δικαιούχος.
 
* υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης.
 
Β. Τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί.
 
Για κάθε ένα από αυτά τα μέλη, πρέπει να συμπληρώσει τη σχέση του, δηλαδή το εάν είναι:
 
* σύζυγος
 
* προστατευόμενο τέκνο
 
* ανήλικος φιλοξενούμενος
 
* ενήλικας φιλοξενούμενος
 
* υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. για τους άνω των 18 και για όσους ανηλίκους διαθέτουν Α.Φ.Μ.,
 
* υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του μέλους, σε περίπτωση που αυτό δεν διαθέτει Α.Φ.Μ.,
 
* υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α.,
 
* το έτος γέννησής του,
 
* την ένδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
 
Ο αιτών, αφού συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην αρχική οθόνη, συνεχίζει με την καταχώρηση των υπολοίπων μελών, πατώντας «εισαγωγή μέλους». Στη συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία κάθε μέλους και ολοκληρώνει την καταχώρηση πατώντας «καταχώρηση μέλους».
 
Εξαιρούνται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
 
Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι 30 Απριλίου θα λάβουν το επίδομα με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού μέχρι 10 Μαϊου 2014.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.