Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φορολογική δήλωση και τα 4 χαράτσια που φέρνουν τα εκκαθαριστικά


Picture 0 for Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φορολογική δήλωση και τα 4 χαράτσια που φέρνουν τα εκκαθαριστικά
Έως και 4 διαφορετικά χαράτσια για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία τους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, πολλοί φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Το βέβαιο είναι ότι πάνω από το 95% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα λάβουν φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι χρεωστικά, δηλαδή θα αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρου προς πληρωμή.
 
Σύμφωνα με το money-money.gr όπως προκύπτει από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες συμπλήρωσης, υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το εκκαθαριστικό σημείωμα που θα κοινοποιήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε φορολογούμενο θα περιλαμβάνει:
 
α) τον συνολικό φόρο για τα εισοδήματα του έτους 2013,
 
β) την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα επιβληθεί με συντελεστές 1% έως 4%, επί του αθροίσματος όλων σχεδόν των εισοδημάτων του 2013, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο ή απαλλάχθηκαν από τον φόρο εισοδήματος, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερέβη τις 12.000 ευρώ
 
γ) το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα ανέρχεται σε 500 ή 650 ευρώ και θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησε ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, ακόμη δε και σε κάθε φορολογούμενο που εργάστηκε με «μπλοκάκι»
 
δ) τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο ο οποίος το 2013 κατείχε αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη.
 
Oι φορολογικές δηλώσεις πρέπει φέτος να υποβληθούν ηλεκτρονικά, την περίοδο από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.
 

Τα εκκαθαριστικά


Με την υποβολή κάθε δήλωσης θα εκδίδεται αυτομάτως ηλεκτρονικά το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αναρτάται στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο ΤAXISNET. Στο εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνεται και η "Ταυτότητα Οφειλής" (Τ.Ο.) με το συνολικό ποσό φόρου που θα πρέπει να καταβληθεί είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛΤΑ. Οποτεδήποτε κι αν υποβάλει ο φορολογούμενος τη δήλωση, μέσα στη χρονική περίοδο από 20/3 έως 30/6, οι φόροι θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014.
 

Αναλυτικά τα εισοδήματα


Από την απόφαση του κ. Θεοχάρη επιβεβαιώνεται, εξάλλου, ότι η φετινή φορολογική δήλωση έχει μετατραπεί σε σε αναλυτική δήλωση οικονομικής και εισοδηματικής κατάστασης καθώς το υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά, ζητά από τους φορολογούμενους όχι μόνο να αναγράψουν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα και τα έσοδα που απέκτησαν πέρυσι, αλλά και να τα παρουσιάσουν αναλυτικά, το κάθε ποσό ξεχωριστά. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι την υποχρέωση να βρουν και να δηλώσουν αποδείξεις δαπανών αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών έτους 2013 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματός τους έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί κι οι συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και οι αγρότες.
 

Οι τόκοι των καταθέσεων


Στην απόφαση του κ. Θεοχάρη αναφέρεται, επίσης, ότι οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2013 θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά ανεξαρτήτως ποσού! Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται να διορθωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα. Η διάταξη θα προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή των τόκων μόνο αν έχουν υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδεχομένως θα είναι και πάλι τα 250 ευρώ, όπως και πέρυσι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.