Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μειώνεται το εισοδηματικό κριτήριο για τα προνοιακά επιδόματα

«Βαρύς» αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς σε κοινωνικά επιδόματα και προνοιακές παροχές, καθώς περισσότεροι από 250.000 δικαιούχοι πλήττονται από τα μέτρα που επεξεργάζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το εισοδηματικό κριτήριο για τη λήψη προνοιακών επιδομάτων θα περικοπεί δραματικά φτάνοντας τις 25.000 έως 30.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα), με αποτέλεσμα περίπου οι μισοί δικαιούχοι να βρεθούν εκτός της νέας λίστας.

Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς στο τραπέζι έχουν πέσει έξι εναλλακτικά σενάρια για κάθε κονδύλι ενδεχόμενης περικοπής (κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ κ.ά.).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι συσκέψεις με τις υπηρεσίες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που έχουν αναλάβει να μετρήσουν το αποτέλεσμα κάθε μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη μεταβατικά στάδια, αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα και οι εναλλακτικές προτάσεις εξοικονόμησης θα παραδοθούν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα τεθούν υπό συζήτηση σε νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα εναλλακτικά σενάρια, βέβαιη θεωρείται η κλιμακωτή περικοπή των κύριων συντάξεων, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα ή και δύο χρόνια ή η αύξηση, έστω και σταδιακά, των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς το υπουργείο Εργασίας τελικά είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί να συνεισφέρει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται δύο εναλλακτικά σενάρια για μείωση των συντάξεων από τα 700 ευρώ, ενώ παράλληλα εξετάζει την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια, προκειμένου να μην αυξήσει το γενικό όριο, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη συνταξιοδότηση και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το ένα σενάριο εξετάζεται:

- μείωση 3% για συντάξεις από 700-1.000 ευρώ
- μείωση 5% για συντάξεις από 1.000-1.400 ευρώ
- μείωση 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ

Ένα δεύτερο σενάριο προβλέπει:

- μείωση 2% για συντάξεις από 700-1.000 ευρώ
- μείωση 3% για συντάξεις από 1.000-1.300 ευρώ
- μείωση 5% για συντάξεις από 1.300-1.600 ευρώ
- μείωση 10% για συντάξεις από 1.600-2.000 ευρώ
- μείωση 15% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Όσον αφορά την αύξηση των ετών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ο κ. Βρούτσης πρότεινε αντί της συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης (ήτοι 4.500 ένσημα) και της συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας που ισχύει σήμερα, να αυξηθούν τα απαιτούμενα έτη εργασίας σταδιακά σε 20 αντί του γενικού ορίου ηλικίας από 65 στα 67 έτη. Πρόκειται για μια σημαντική, δομική αλλαγή, που θα οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε έμμεση αύξηση του ορίου ηλικίας και μετά τα 67, καθώς για να συμπληρώσει κανείς τα απαιτούμενα ελάχιστα έτη ασφάλισης, και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένα υψηλής ανεργίας, θα πρέπει να εργάζεται (εάν βρίσκει δουλειά) για αρκετά χρόνια μετά το 65ο έτος.

Στη λογική αυτή κινήθηκε άλλωστε και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις ευλογίες της τρόικας. Ο γνωστός ως ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη προβλέπει τη δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας και τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​ 30.000 € έως 400.000 €. ​​ Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά: ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης. Σε ποιους απευθύνεται ​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ   EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ). Κατηγορία

Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

  Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000€ έως 400.000€. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόλησης τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμενη την οποιαδήποτε παράταση. Σε ποιους απευθύνεται Υπό ίδρυση και νεοσύστατες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του τουρισμού , όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας α

Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού»

    Επεκτείνεται μέχρι 31/12/2023 και το πλαφόν για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών 30 Ιουνίου 2023 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου το «Καλάθι του νοικοκυριού» Το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι η πρωτοβουλία «Καλάθι του νοικοκυριού» θα συνεχιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα επεκταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 το μέτρο του μεγίστου περιθωρίου κέρδους για τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται βασικά καταναλωτικά προϊόντα και καύσιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας εις βάρος των καταναλωτών.